پولیپ بینی چیست؟ آشنایی با علائم و روش های درمان پولیپ بینی

پولیپ بینی چیست؟ آشنایی با علائم و روش های درمان پولیپ بینی

پولیپ بینی به ایجاد توده ای نرم در مجرای بینی گفته می شود. این عارضه عموما در نتیجه التهاب غشای موجود بر روی سینوس‌ها به وجود آمده و ارتباط زیادی با بیماری هایی نظیر آلرژی، آسم و حساسیت دارد.

در حال حاضر ابتلا به پولیپ بینی در آقایان بیش از خانم ها به چشم خورده و در مواقعی به اندازه ای رشد می کند که ممکن است مجرای تنفسی بینی را اشغال کرده و سبب گرفتگی مزمن شود. توده پولیپ را میتوان به یک حبه انگور تشبیه کرد که درون آن لایه های بی رنگی وجود دارد.

چنانچه شما نیز نسبت به آشنایی با علائم پولیپ بینی و روش های درمان آن علاقه مند هستید، در ادامه مطلب همراه ما باشید.

جهت دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت از تاپ کلینیک از طریق شماره زیر با ما در ارتباط باشید.

09394216199

پولیپ بینی چیست؟

پولیپ بینی جزء عارضه های شایع دستگاه تنفسی محسوب می شود که عموما ریشه در التهاب غشا و مخاط بینی دارد. پولیپ به توده زائد داخل مجرای بینی گفته می شود که باعث مسدود شدن مسیر تنفسی و ایجاد خارش بینی می شود.

این اتفاق بیشتر در مواقعی مانند سرماخوردگی و بروز آلرژی ها در بافت بینی رخ داده و در صورت تداوم این حالت به مدت طولانی ممکن است فرد مجبور به انجام عمل جراحی شود.

همانطور که اشاره شد، برخی افراد بدون وجود سابقه ی بیماری های تنفسی نیز دچار پولیپ می شوند که در این زمینه فاکتورهایی مانند وراثت و سابقه جراحی بینی، به عنوان مهمترین دلایل بروز عارضه پولیپ بینی شناخته می شوند.

پولیپ بینی چیست؟

علت به وجود آمدن پولیپ بینی

علت بوجود آمدن پولیپ بینی کاملا مشخص نبوده و دلیل خاصی را نمیتوان برای این امر عنوان کرد. طبق تحقیقات، این عارضه بیشتر به دلیل التهابات و ایجاد عفونت در مجرای بینی ناشی از بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آلرژی نشات میگیرد.

علائم پولیپ بینی

مهمترین علائم پولیپ بینی را میتوان انسداد، گرفتگی بینی و ایجاد مشکلات تنفسی در فرد عنوان کرد. ایجاد سینوزیت چرکی،  ترشحات چرکی از بینی یا خلط چرکی از پشت حلق نیز از دیگر نشانه های پولیپ بینی است.

در اکثر اوقات چنانچه پولیپ بینی همراه با آسم باشد ممکن است بیمار مشکل تنفسی پیدا کند و نتواند به راحتی نفس بکشد. پولیپ بینی در ابتدا با علائم آلرژی ظاهر شده و افراد معمولا دچار آبریزش بینی، گرفتگی بینی و تغییر صدا می شوند.

با گذشت زمان و پیشرفت پولیپ، گرفتگی بینی شدیدتر می شود و ممکن است با خرو پف شبانه و حتی قطع تنفس در زمان خواب بروز پیدا کند، اما به مرور زمان تغییر صدا و آبریزش به مراتب بیشتر می شود.

چگونگی تشخیص پولیپ بینی

چگونگی تشخیص پولیپ بینی

تشخبص پولیپپ بینی در اکثر اقات با استفاده از سپکولوم در قالب یک معاینه ساده انجام میگیرد. اما اگر تشخیص مشکل باشد پزشک این امکان را خواهد داشت تا با آندوسکوپی بینی به راحتی وضعیت داخلی بینی را ارزیابی کند.

همچنین افراد در صورت لزوم می توانند از آزمایش  سی تی اسکن  و یا  ام آر آی  نیز استفاده کنند. لازم به ذکر است که با استفاده از عکس برداری جراح می تواند وضعیت سینوس های بیمار را نیز بررسی کند. چرا که در این روش میزان پولیپ و التهاب فضای داخلی بینی به خوبی مشخص می شود.

آزمایش های مورد استفاده برای تشخیص پولیپ بینی

  • آندوسکوپی بینی (endoscopy)

یک لوله باریک با یک لنز ذره بینی در بینی بیمار قرار داده شده و اقدام به عکسبرداری می کند.

  • سی تی اسکن (CT scan)

استفاده از سی تی اسکن به پپزشک این امکان را میدهد تا پولیپ بینی و سایر التهابات مزمن دستگاه تنفسی را بررسی کند.

  • تست آلرژی خراش پوست (Skin allergy test)

اگر پزشک فکر کند که آلرژی ممکن است در ایجاد پولیپ موثر باشد، ممکن است این آزمایش را انجام دهد.

  • فیبروز کیستیک (Cystic fibrosis)

این آزمایش عموما برای کودکان توصیه شده و پزشک ممکن است در چنین مورادی آزمایش فیبروز کیستیک را تجویز نماید.

سنین ابتلا به پولیپ بینی

سنین ابتلا به پولیپ بینی

احتمال ابتلا به پولیپ بینی در هر سنی وجود دارد ولی طبق آمار درصد شیوه این عارضه در سنین 20 تا 30 سالگی، بیش از سایر دوره ها به چشم میخورد.

درمان پلیپ بینی

همانطور که اشاره شد، پزشکان در ابتدای کار با مصرف دارو اقدام به درمان پلیپ بینی می نمایند. پولیپ بینی به داروهایی که ترکیبات استروئیدی دارند، واکنش نشان داده و کوچک می شود.

چه به صورت اسپری و چه به صورت تزریق یا خوراکی مصرف این داروها می تواند کمک کننده باشد. در این مواقع چنانچه علائم فرد با درمان های دارویی کاهش پیدا نکرده باشد، استفاده از عمل جراحی برای حذف کامل پولیپ در دستور کار پزشکان قرار میگیرد.

لازم به  ذکر است در این مواقع نوع جراحی پلیپ بینی بسته به اندازه ی توده بعد از انجام آزمایشات و عکسبرداری مشخص می شود.

در حال حاضر جراحی پولیپ بینی با استفاده از آندوسکوپی و همین طور ابزار هایی مانند لیزر یا رادیوفرکانسی انجام می گیرد. به این صورت که جراح به طور کامل لایه های پولیپ را از داخل سینوس ها خارج کرده و زمان می دهد تا بافت لازم برای پوشش مجاری تنفسی ایجاد شود.

درمان پلیپ بینی

درمان خانگی پولیپ بینی

برای کنترل و درمان پولیپ بینی در خانه هم راه‌کارهای موثری وجود دارد. استفاده از مواد زیر می‌تواند در درمان پولیپ نقش بسزایی داشته باشد. البته حتما قبل از استفاده از آنها با پزشک خود مشورت کنید:

  • روغن درخت چای
  • فلفل هندی
  • بابونه
  • زردچوبه
  • اکالیپتوس
  • استنشاق بخار

پیشگیری از ابتلا به پولیپ بینی چگونه است؟

یک راه حل همیشگی برای پیشگیری از بروز پولیپ بینی برای همه وجود ندارد، اما به کمک راهکار های زیر میتواند از بروز پولیپ تا حد زیادی جلوگیری کنید:

  • از تنفس آلرژن‌ها یا محرک‌های موجود در هوایی خودداری کنید که منجر به التهاب حفره‌های بینی و سینوسی می‌شوند.
  • هوای خانه را مرطوب نگه دارید.
  • سیستم ایمنی بدن خود را با مصرف مواد غذایی سالم، خواب کافی، ورزش منظم و کاهش استرس تقویت کنید
  • دستورات پزشک خود را در مورد مصرف داروهای آلرژی و آسم دنبال کنید.
  • از شوینده یا اسپری بینی برای پیشگیری از اثرگذاری محرک‌ها بهره ببرید.
  • بهداشت را به خوبی رعایت کنید.

سخن آخر

پلیپ بینی در حقیقت توده زائدی است که عموما در مجرای بینی افراد مبتلا به حساسیت و آلرژی ایجاد شده و موجب اختلال در سیستم تنفسی این افراد می شود.

خارش بینی، اشکال در بویایی، آبریزش و گرفتگی بینی از مهمترین علائم این عارضه می باشد که در برخی از افراد به صورت تغییر صدا نیز ممکن است، نمود پیدا کند.

درمان پولیپ بینی عموما با استفاده از داور هایی مانند ترکیبات استرئیدی انجام شده و در صورت ادامه این مشکل، انجام عمل جراحی توصیه می شود.

در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد پولیپ بینی میتوانید با مشاوران متخصص ما در مرکز مشاوره تاپ کلینیک تماس گرفته و سوالات و ابهامات خود را در این مورد حل کنید و از خدمات مشاوره رایگان ما نیز بهرمند شوید.

09394216199

سوالات متداول

پولیپ بینی چیست و چه مشکلاتی برای فرد میتواند به وجود آورد؟

پولیپ به زائده گرد داخل بینی گفته می شود که باعث مسدود شدن مسیر تنفسی و ایجاد خارج بینی در افراد می شود.

از علائم ایجاد پولیپ بینی به چند مورد اشاره نمایید؟

گرفتگی بینی، آبریزش بینی، خارش بینی و…  توضیحات تکمیلی در این مقاله ارائه شده است.

دسته‌بندی نشده



دکتر فرشاد مختاری نژادمشاهده نوشته ها

دکتر فرشاد مختاری نژاد

تخصص جراحی عمومی - دکترای حرفه‌ای پزشکی | محتوای فوق زیرنظر دکتر فرشاد مختاری نژاد متخصص جراحی عمومی و دکترای حرفه ای پزشکی با شماره نظام پزشکی: 109793 نگاشته شده است. درباره ما - فیس بوک - اینستاگرام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با دکتر: ۰۹۳۹۴۲۱۶۱۹۹